Thursday, May 8, 2008

Samarbete på distans m.h.a. delade dokument och wikis

Eftersom det dokument jag skrev är större än vad som blev hanterligt en sådan här ruta så har jag delat upp dem i ett antal och detta är den första. Vill ni ha en komplett dokument att läsa istället får ni kontakt mig.

Redan de gamla grekerna hade en gammal ide om att samla all mänsklig kunskap på ett ställe och sedan utnyttja detta tillsammans. Detta lyckades de ju ganska väl med i biblioteket i Alexandria (Östberg, 2006). Men detta var 2000 år sedan men vi är ju på väg dit (igen), om vi inte redan har kommit dit. Detta tack vare Jimmy Wales som är grundare till Wikipedia (Richardson, 2006). Wikipedia utnyttjar en programvara som kallas wikis där alla kan läsa, lägga till och editera en text på nätet. Detta ger möjligheter samarbete mellan person utan att de träffas personligen eller ens känner till varandra. Detta har gett ett uppslagsverk med 2 316 997 artiklar på engelska från juli 2002 till 4 april 2008 som är skapat med hjälp 213 685 345 inlägg från vem som helst (Wikipedia, 2008).

Att nätbaserat samarbete fungerar och uppskattas av teknikstudenter diskuteras i (Nicol & MacLeod, 2005) men samarbetsformerna är dock inte wikis eller delade dokument utan mer ett forum för en variation av format såsom CAD- och FEM-filer (Eynard B. et al. 2005). Tekniker för samarbete på distans Det finns en hel uppsjö sätt att samarbeta på distans, det an vara allt från att man skickar saker per post till att man jobbar som om man satt i samma rum. Vissa är mer lämpade för undervisning än andra. Här kommer jag att ta fokusera på samarbete med hjälp av delade dokument och wikis. De främsta skälen till att fokus ligger just på dessa är att de är gratis och man kan arbeta asynkront.

Delade dokument
Delade dokument är precis som det låter att det är dokument som man delar med varandra. Vilken typ av dokument det handlar om varierar beroende på vilket platform man använder sig av. I detta dokument fokuseras på ordbehandlare som man kan använda sig av. Här kommer en lista på ett par vanliga platformar för delade dokument, vilket företag som ligger bakom samt adressen dit.

Platform/företag/www-adress

  • Buzzword/Adobe/www.buzzword.com
  • Google docs/Google/www.google.com/docs
  • Thinkfree/Thinkfree Corp./www.thinkfree.com
  • Writeboard/37signals/www.writeboard.com
  • Zoho/AdventNet Inc./www.zoho.com
Dessa fungerar i stort sett som alla andra ordbehandlare vilket gör att det är lätt att komma igång om man kan använda en ordbehandlare. Detta dokument är skrivit med hjälp av Buzzword.

Det finns ett antal fördelar med att använda sig av webbaserade ordbehandlare jämfört med att använda lokal ordbehandlare:

  • Inga program behöver installeras, lägre krav på datorn
  • Färre funktioner, mindre saker som kan gå fel
  • Ingen uppgraderingar behövs, alltid senaste programversionen
  • Ingen risk för virus
  • Ingen backup behövs
  • Stora möjligheter till samarbete
  • Möjligheter till att styra åtkomst
  • Gratis alternativ finns
  • Åtkomsten är oberoende av plats och i vissa fall även teknik
  • Hjälp med versionshantering
Versionhantering är ett stort problem även när det gäller webbaserade ordbehandlare eftersom två personer inte kan komma åt samma dokument samtidigt får då finns det risk för att information går förlorad. Självklart finns det även fler nackdelar med webbaserat och ett par stycken är:

  • Systemen är inte gjorda för att hantera ekvationer. Detta finns det lösning på även om det är lite omständiga, se lägre ned i dokumentet.
  • Oklara frågor om vem som äger dokumentet. Detta kan vara ett stort problem när det gäller copyright. Man kan även komma till den mycket svåra frågan om något är publicerat eller inte.
  • Risker för att information går förlorad då server går ner permanent t.ex. företaget går i konkurs eller de slarvar bort ett dokument.
  • Man kan inte arbeta om man tappar alt. inte har någon internetuppkoppling. Sådana situationer kan lätt uppstå vid t.ex. flyttar eller om ens internetleverantör går i konkurs. Det finns ännu delar i Sverige där man inte har tillgång till internet.
  • Risk för att man kan få oönskade reklambudskap i sin dator.
  • Man kan bli ofrivilligt kopplad till både olaglighet eller omoraliska saker.
  • Risk för virus. Virus (dator- förstås) kan förstöra dokument. Troligtvis (läs förhoppningsvis) så är företagen som erbjuder internetbaserade resurser mycket noggrannare med sitt virus skydd än vad varje enskild användare är men det är och andra sidan en mycket större måltavla.
  • Vissa saknar svenska ordlista i rättstavningsfunktionen.
  • Visst kan många av dessa verka osannolika men man bör vara medveten om dessa innan man börjar använda dem.
Wikis
Wiki kommer från det hawianska uttrycket för bråttom eller snabbt. Wikis är en del av vad som har kommit att kallats Web 2.0 eller "Social Software". Med hjälp av wikis kan man bygga upp system av hemsidor med länkar emellan inom ett visst ämne eller för att täcka hela ämnesområden. Hemsidorna skall företrädelsevis vara kort och istället för att förklara något så skall man länka till en särskild artikel om detta. Detta för att man skall kunna använda samma förklaring i flera olika artiklar.

Wikis är som tidigare nämnt ett program som körs på en webbserver. Det finns en hel uppsjö av olika program som skapar wikis och dessa kallas wikis-kloner. Många wiki-kloner är skrivna i PHP men det finns även andra som är skrivna i Perl, Java eller Ruby. Dessa kloner tillhör det som kallas GNU General Public Licence (GNU operating system, 2008), vilket betyder att man får använda dem gratis och editera vid behov. Men i det flest fall krävs det ingen editering utan det går att använda direkt vilket betyder att varken lärare eller studenter behöver kunna det programmerigsspråk som klonen är skriven i. Dock krävs det att man känner till den s.k. wiki-syntaxen. Ett exempel på en syntax finns i (Wikidot, 2008). Wikidot är en ganska avancerad wikiklon men man behöver inte lära sig alla funktioner utan bara dem som man använder. I många kloner ingår även en hjälp för att minska behovet att kunna syntaxen (Augar, Raitman & Zhou, 2004). De menar att det också finns en del andra skillnader mellan klonerna såsom bildhanteringsfunktioner och möjligheter att följa ändringar och uppdateringar.

Skillnad mellan delade dokument och Wikis
Den stora skillnaden mellan delade dokument och wikis är att delade dokument är ett dokument som ägs av någon och rättigheter måste delas ut till alla som skall vara med. Wikis däremot är en samling av artiklar (små hemsidor) som är sammanlänkad och alla kan få tillgång till detta dokument utan användarnamn och lösenord.

No comments: