Thursday, May 8, 2008

Delade dokument i min vardag.

Ett av de stora problem som tidigare diskuterats med att använda webbaserade distanssamarbetsprogramvara är brist på kunskap hos läraren men efter att ha studerat olika tekniker har jag bestämt för att prova på att använda delade dokument i en kommande kurs; Elkraft för elteknik. Kursen är nätbaserad med en fysisk träff i början och en i slutet. Delade dokument skall användas som hjälpmedel i ett moment om miljöperspektiv av elenergikällor. Detta moment ligger som det första i kursen för att det skall också var ett lära-känna-projekt.

Studenterna skall arbeta i grupper som delas in efter hemort och initieras på första träffen för att sedan utföras på distans. Varje grupp består av 4-6 deltagare och väljer ut en elenergikälla som de sedan beskriver tillsammans i ett delat dokument för att avslutningsvis skriva 3-4 frågor. Dessa frågor skall sedan fungera som instuderingsfrågor för klassens övriga deltagare. Resultatet av deras arbete skall sedan läggas ut på DISCO för att alla på kursen skall kunna ta del av det för att kunna svara på instuderingsfrågorna enskilt. Detta kommer att vara en av fem inlämningsuppgifter i kursen.

Det är inte bara i min vardag i undervisningen som delade dokument kan användas. Under arbetet med att skriva en ansökan om forskningsmedel så testades Buzzword som hjälpmedel. Detta slog inte speciellt väl ut eftersom en av personerna inte tyckte om att arbete på det sättet och därmed föll allt. Detta berodde troligtvis på att den inlärningströskel, även om den är liten. Andra i gruppen var mer positiva men ett problem identifierades och det är att det inte är helt asynkront eftersom man inte kan jobba samtidigt. Den som skriver låser dokumentet men de andra kan dock läsa dokumentet och ge kommentarer mer ser inte vad förtfattande person skriver förrän han eller hon sparat. I början fanns en oro för att andra kunde se vad som man skrev innan man sparade vilket innebär att t.ex. kunde se om man stavade fel eller om man tänkte väldigt länge på ett och samma ord.

Alla reageragde inte negativt utan Linus blev mycket imponerad och uttrycket sig på följande sätt, sedan vi slutat använda buzzword:

"Jag anser snarare att det är det största teknologiska framsteget sedan upptäckten av synonymordlistan i word...!" (Hammar 2008)

No comments: