Sunday, March 16, 2008

Nackdelar med delade dokument

Nu kommer till jag till mitt sista planerade inlägg på denna blogg om delade dokument. Detta behöver inte betyda att jag inte kommer att skriva mer men det blir troligtvis inte lika ofta.

Detta med nackdelar är något som sällan diskuteras när det gäller ny teknik (förut möjligen elkraftsystem) men det kan ställa till mycket trassel om man inte är försiktig.

Här följer en listan på de nackdelar med att använda delade dokument jag kan komma på, det gäller inte bara för undervisning (märkta med U) utan även vid annan professionell användning (märkta med P) inom teknikområdet.
  • Systemen är inte gjorda för att hantera ekvationer. (U,P)
    Ofta skriver man ekvationer när man skriver inom teknik. Se tidigare inlägg.

  • Vem äger dokumenten? (U,P)
    Detta kan vara ett stort problem när det gäller copyright men även i frågor om patent. Då kan man komma till den mycket svåra frågan om något är publiserat eller inte. Detta gäller både inom U och P. Detta kan gälla mycket stora summor pengar. Dessutom kan det handla om andra företagshemligheter som man lägger i andra företags händer.

  • Vad händer om server går ner permanent t.ex. företaget går i konkurs eller de slarvar bort ett dokument? (U,P)
    Om man rekommenderar ett visst program i undervisningen och det sedan strular, vems blir då felet. Detta kan handla om stora eknomiska värden i företag om saker bara försvinner. Man litar ju på att back-up sköts av ett företag som man kanske inte har avtal när det gäller sådana saker.

  • Om man tappar alt. inte har någon internet koppling? (U,P)
    Kan man kräva internetuppkoppling för att studera på högskola hemma.Visst kan de alltid komma åt dokumenten via skolans utrustning men då har man tappat den stora fördelen med att man kan komma åt det överallt. (Man har samma problem om man skickar via e-mail men inte om man hanterar papperskopior). För företag kan det bli jobbigt om man tappar internet uppkoppling inför t.ex. något mycket viktigt möte eller man skall jobba på under en resa men SJ:s system är nere (eller att man reser mellan Göteborg och Trollhättan :) )
  • Kan man stoppa reklambudskap? (U)
    Under min sökning av program för delade dokument såg mycket lite reklam men detta kan ju ändras. Eftersom de som tillhandahåller tjänsten kan ta del av allt material kan de också skräddarsy reklam till specifica användare, skall sådant verklig finnas inom skolan. Detta är främst ett problem i lägre åldrar man kan även vara ett problem om man jobbar med männsikor med mentala funktinshinder som kan behövas skyddas extra.

  • Om det helt plötsligt blir avgiftsbelagt, vem betalar för att få loss dokumenten? (U)
    Jag anser att man inte kan kräva studenter/elever att lösa ut dokument när skolan krävt använding av en specific mjukvara. Detta kan bli mycket dyrt.

  • Man kan bli ofrivilligt kopplad till både olaglighet eller omoraliska saker. (U,P)
    Eftersom man inte själv har full kontroll över sina dokument kan dessa användas på ett sätt som man inte vill men det kan också innebära att man t.ex. blir förknippad till en verksamhet som man inte vill.

  • Risk för virus. (U,P)
    Virus (dator- förstås) kan förstöra dokument. Troligtvis (läs förhoppningsvis) så är företagen som erbjuder internetbaserade resurser mycket noggrannare med sitt virus skydd än vad varje enskild användare är men det är en mycket större måltavla.

Jag är fullt medveten om att flertalet av dessa punkterna är osannolika men jag anser att man skall vara medveten om vilka risker som finns. Jag anser dock att saker såsom patent och andra företagshemligheter skall inte finnas i närheten av internetbaserade resurser.

Slutligen vill jag bara skriva att jag är i stortsett mycket positivt till användandet av delade dokument inom både undervisning och för professionellt användandet.

1 comment:

Jeanette Johansson said...

Har du hittat någon lösning på problemet med formler och ekvationer? Du nämner något sätt som du löste det på som jag inte riktigt hänger med på och det lät inte heller som du tyckte det var nån bra lösning. Vad gör man?